24kika 2019 was weer gaaf!


Zoals elk jaar trokken we op donderdag naar Biddinghuizen om te starten met het opbouwen van de locatie voor onze invulling aan #24uurlangfeest

Het weer

Ook dit jaar gewapend met alle ‘weer’ APPS op onze toestellen want we hebben alles in de hand, behalve… De 15 voorgaande edities hebben we alles reeds meegemaakt van brandblaren door de zon alsook de light variant van een orkaan. Klopt, dat laatste was in 2015. Toen legden we de race stil en vierden we ruim 4uur lang feest, en dat is niet gelogen, in het hoofdgebouw. Natuurlijk om vervolgens ’s ochtends weer vol goede moed te starten. Een ding weten we zeker: elk jaar eindigen we in de zon! De voorspellingen waren redelijk dit jaar: hier en daar een bui.

Sfeervol

Meer teams dan ooit waren op donderdag aanwezig om op te bouwen. Daar waar iedereen dacht een plekje te claimen of gereserveerd te hebben langs de 400 meter baan lazen we de verbazing op de gezichten. De 400 meter baan lag vol met koelbuizen voor het ijs… In 2019 rijden we de 24uurs op de hoofdbaan en slaan we de 400meter over. Het paviljoen aan het water is het centrum geworden en aan de linkerzijde van de baan werden de tenten, campers etc. geïnstalleerd. Dat betekende een lange slinger van gezelligheid langs het parcours. ’s Avonds werd er gebroederlijk wat gedronken en gegeten.

De laatste voorbereidingen

Op vrijdagmorgen wist natuurlijk iedereen te vertellen dat hij of zij niet zo goed had getraind, geen vorm kende en toch wel last had van de linkerteen. Vele voorbehouden werden geopperd. Maar deelnemen: dat doen we! Het benodigde krachtvoer voor de 24uur werd geplaatst in de koelkasten, vriezers en ovens. Ook de groene knuppels en de gele spa werd door de titoms van de clubs/ teams koud gezet.

De rest van de teams en teamleden arriveerden ook en het werd steeds gezelliger. Een van de maar liefst 3 speakers tijdens het event ratelde de planning over de microfoon. Over de rijdersbriefing, gezamenlijke ronde en de start. Met name de jongere deelnemers werden nu wel ongeduldig of waren het zenuwen van enthousiasme? Na de rijdersbriefing waarin uitleg werd gegeven over het wisselen, transponders e.d. stelden de deelnemers zich op voor de gezamenlijke ronde: tevens als parcoursverkenning.

Na de gezamenlijke ronde werd iedereen door de voorzitter Mark Cuperus welkom geheten. Daarna nam Henk Jan Kerkhof de microfoon en sprak de deelnemers toe. Hij stond stil bij het overlijden van een bekend skater (Wim IJpelaar) die het helaas niet heeft gewonnen van de kanker. Over diens meermalige deelname aan 24kika en dat er een bocht op Flevonice naar hem werd vernoemd tijdens de 24uurs. Iedereen kent of kende wel iemand die vecht om beter te worden. En voor al deze mensen, ook voor die mensen die er niet meer zijn, werd door alle aanwezigen keihard geapplaudisseerd. De beide kleinzonen van Wim IJpelaar schoten vervolgens de deelnemers weg voor start!

Aleid Klompmaker, zelf fanatiek schaatser en skeeleraar, nam de microfoon over en maakte er samen met de muziek een gezellig feestje van. Het geluid langs de baan was goed en ook langs de baan prima te horen. Traditie getrouw waren er meerdere grote teams als Twenterand, Griezeveen en Oldenbroek. Maar ook teams uit Duitsland zoals o.a. Hannover. Hannover is een grote club die in 2020 tijdens 24kika het Europees kampioenschap organiseert voor de Masters. Maar in 2021 komen ze met een bus vol beloofden ze plechtig.

Inmiddels was ook topfotograaf Vincent Riemersma, ooit zelf een fanatiek skater, aanwezig om alles weer op de plaat vast te leggen. De vraag ‘Heb jij al een Riemersma..’ is na de 24KiKa veelal eenvoudig te beantwoorden: ja dus! De foto’s staan inmiddels online.

Naarmate de zon onderging verschenen de BBQ’s en vuurkorven bij de tenten. Maar ook de pannenkoeken, macaroni schotel e.d. werden opgewarmd. Het werd gezellig langs de baan. De organisatie had ook de nodige ‘lichtjes’ langs de baan opgehangen ter aankleding. Aleid kondigde het foute uur aan om 23uur. Het foute uur waarin iedereen verkleed op goed foute muziek over het parcours zijn of haar rondes draait.

Zo gezegd, zo gedaan. Velen kleedden zich om in hun foute outfit. Helaas begon het sputteren buiten over te gaan in harde regen. Wat heet: keiharde regen. Zo hard dat op punten de stroom het begaf en de baan een vijver werd. Rond 23.30uur werd dan ook besloten de race tijdelijk te staken. Na het oplossen van de uitdagingen inclusief de grootste plassen vond om 01:00 de herstart plaats. Vanaf dat moment was het stil: geen speaker, geen muziek.

De nacht was verder droog en menigeen reed zijn of haar rondje in het donker met lampjes om de weg te zien. Het parcours was overigens verder prima verlicht. Rond de klok van 07:00 ging het hoofdgebouw open voor ontbijt en de muziek ging weer aan. Het laatste nummer voor de nacht was ‘het regent zonnestralen’ van Acda en de Munnik. En rond 08:00 toen Rik de microfoon als speaker nam regende het inderdaad zonnestralen.

Om 11uur startte een handvol rijders voor de 3inline: 3uur skeeleren als solist tijdens de 24kika. Vlak na de start van deze helden begon het weer erg hard te regenen. 15minuten, maar het duurde even voordat wij erna weer droog waren. Om 14uur finishten de 3inline deelnemers en maakten we ons op voor de finish van 24KiKa. De race aan kop was spannend om de plaatsen 2, 3 en 4. Om 15:00 kwam Sc Oldebroek als winnaar over de finish. Traditiegetrouw gingen daarna alle teams nog per team samen over start/ finish onder luid applaus van het aanwezige publiek.

Aansluitend vond de huldiging plaats van de solisten, duo’s, junioren en senioren met de meeste rondes. Het meest gezellige team Griezeveen won de Wim Kamer Memorial! Rien Schiemel van Kika nam de cheque in ontvangst met wederom een topbedrag en beloonde Henk Jan Kerkhof, Coen Schild en Michel Blom voor hun 10 jaar trouwe inzet voor 24KiKa met een heus KIKA speldje!

Alles sponsoren, vrijwilligers, deelnemers & publiek ontzettend bedankt voor jullie hulp en inzet!

Graag tot ziens in 2020 op 6 juni tijdens de 6inlineChallenge of op 4 & 5 september tijdens 24kika ‘skaten tegen kanker’